Khamis, 15 April 2010

Sayapku Patah


Sesekali tidak pernah aku menduga sayap aku akan patah dalam pertengahan hidupan ini yang baru mencecah dua abad. Bagaimanapun aku mencuba untuk memperbaiki dan terbang kembali seperti sedia kala dalam detak jantung yang berdebar - debar ini. Namun menyerah kalah itu bukan satu alasan untuk aku mati kerana sayap aku musnah disebabkan ianya belum terkubur lagi. Aku akan terus berjalan, berlari dan menerjah awan lagi dengan sayap ini kembali hingga nafas yang terakhir. Percayalah, dengan izin Tuhan sekiranya diizinkan.

Sayap - sayap aku ini bukan sayap seperti burung - burung yang berterbangan, tetapi ibu dan bapa aku adalah sayap yang selama ini menerbangkan aku tinggi menerjah kehidupan walaupun diterjang dengan taufan tatkala di awan biru mencari makna kehidupan. Aku mencari erti kehidupan dalam keadaan yang sempurna dan terurus. Menikmati hidup dengan sebaik - baiknya seperti bulan dan pijarnya memijarkan cahaya dalam kegelapan malam umpama pelita di alam semesta yang menerangi bumi ini. Apalah erti tugasnya bulan dan bintang memijarkan cahaya kepada kegelapan hidup mahupun dunia ini, andainya tidak dihargai oleh manusia. Ibarat pintu kejayaan diketuk namun tidak terbuka.

Sayap aku kini tinggal satu iaitu Mama, namun masih kuat untuk bertahan walaupun patah dilanda ujian Tuhan demi untuk bertarung untuk hidupnya kini. Entah apa yang dimimpinya, semoga Tuhan memberi petunjuk dalam mimpinya hingga dia sedar dalam kesyukuran, begitu juga aku. Namun Papa, sayapnya telah kembali kepada penciptaNya dan kerana inilah aku mahukan sayap yang keseorangan ini tidak meninggalkan aku lagi dalam keadaan yang tidak bersedia lagi. Tuhan itu pencipta wujudnya sejak azali, sudah memahaminya tercipta manusia untuk tujuan apa dan apa yang ditetapkan bagi sebaik - baiknya manusia itu.

Tiada ulasan: